Vastu – dobri duh prostora

Dom nam nudi zavetje pred zunanjim svetom, oporo pri naših podvigih in željah, toplino, brez katere nihče ne more, in počitek od vsega tega. Kadar je dom prijeten in varen prostor med štirimi stenami, smo tam v harmoniji sami s seboj, kar nas izpolnjuje, zdravi, krepi in spodbuja. Lahko bi rekli, da je harmoničen prostor zdravilen, saj se nanj pozitivno odzovemo. V nas sproži vitalne procese, energija steče, čuti oživijo – na telesni in duševni ravni občutimo ugodje in pozitivno vzpodbudo. Prav tako je lahko nasprotno. Že prvi vtis o prostoru je lahko odbijajoč, počutimo se nelagodno, bolj občutljivi, na primer otroci, postanejo nemirni. Razlogov, zakaj je tako, je lahko več, eden izmed njih pa je lahko neustrezna, manj primerna ali celo škodljiva lega, smer neba, razporeditev pohištva, uporaba barv, materialov. K sreči se da tu pomagati in tudi z majhnimi spremembami vnesti v prostor skladnost, ujemanje, pozitivno energijo. Energijsko stanje prostora že tisočletja proučuje področje ajurvede – vastu. Modreci, rišiji, so z opazovanjem zvezd in ljudi prišli do zanimivih ugotovitev, da položaji zvezd odražajo situacije, ki jih živimo ali drugače povedano – tako kot živimo, takšne okoliščine si ustvarjamo. Ker je gre povezanost v obe smeri in sta vzrok in posledica tesna sodelavca, lahko tudi s spreminjanjem lege pohištva ali z drugo barvo v prostoru pomagamo pri spreminjanju sebe in svoje življenjske zgodbe.

Vastu je cela znanost, dobri svetovalci pa običajno študiju energij prostora in položajev zvezd (djotiš) posvetijo življenje, saj jim za kaj drugega poklicno ne ostane kaj veliko časa. Pri svetovanju se oprejo na osebno natalno karto, ki pokaže položaj zvezd ob rojstvu, nato pa iščejo najboljše možne rešitve za določeno situacijo v prostoru – lahko gre za sobo, stanovanje, hišo ali veliko parcelo – za vse veljajo iste zakonitosti. Tina Pipan, vastu svetovalka iz Ljubljane, pravi, da je vastu harmonija med človekom in prostorom, arhitektura po smernicah narave. “Nevrološke raziskave kažejo, da se vzorec gibanja nevronov v naših možganih razlikuje in spreminja glede na stran neba, kamor smo obrnjeni. Magnetna sila planeta Zemlje in delovanje petih elementov, iz katerih je vse, kar obstaja, sestavljeno, vpliva na naše počutje in seveda tudi na zdravje.”

Takšnega svetovalca je dobro imeti v svojem timu, ko začnemo načrtovati gradnjo hiše ali prenove stanovanja, saj lahko izračuna tudi najugodnejše dneve za začetek del. Ni pa nič zamujenega, saj je možno tudi kasneje marsikaj popraviti, če se pokaže, da moti harmoničnost prostora, celo kadar ni možno spremeniti napačne izbire. Tudi ni treba premikati pohištva, če nam to ne ustreza – dovolj so že manjše korekcije z barvami, oblikami, rastlinami, okrasnimi predmeti, ki jih v prostoru postavimo na pravo mesto in ustrezne smeri neba.

Kadar nimamo možnosti, da nam kdo individualno svetuje, si lahko pomagamo s splošnimi zakonitosimi vastuja, potrebovali bomo le tloris prostora in kompas oziroma označen sever. S severnovzhodne smeri prihaja energija sonca, zato naj bo ta del prostora odprt in zračen. Ustrezajo mu element vode, okrogle oblike, nizke rastline, predmeti, ki simbolizirajo obilje, zdravje in duhovnost. Včasih so v takšnem vogalu postavili boghkov kot, hišni oltar, saj je to področje duhovnega in materialnega uspeha, tudi denarja. Na jugozahodu je dobro imeti podporo elementa zemlje: velike omare, težke posode in visoke rastline, kamne, školjke in simbol leva. Severozahod je pomemben za odnose, zato ga je seveda treba negovati. Rad ima cvetje, ptice in glasbo. Na severozahodno stran damo nekaj, kar se premika v vetru – zastavice, pojoče zvončke. Odnosi se nenehno spreminjajo, zato ni dobro, če ta prostor utesnjujemo in obtežimo. Na jugovzhodu vlada element ognja, zato ga spodbujamo s svečkami in lučkami, jugozahodu pa pripadajo predniki, teža in stabilnost. Na zahodu počivamo, tam je v hiši prostor za spalnico, vendar ne za otroke. Še vastu nasvet za učenje – ko sedimo za mizo, smo obrnjeni proti severu ali vzhodu, tako bo šlo znanje kar samo v glavo.

Kako vpliva harmonično urejen prostor?

  • izboljša komunikacijo
  • podpre zdravje in vitalnost
  • poveča ustvarjalnost in učinkovitost
  • zagotovi globoko in mirno spanje
  • odpre možnost pozitivnih sprememb
  • povezuje z naravnimi ritmi