Metoda feldenkrais

Metodo Feldenkrais je razvil dr. Moshe Feldenkrais, doktor fizike, inženir, znanstvenik in inštruktor juda. Dr. Feldenkrais je trdil, da naša telesa potrebujejo temeljito prevzgojo. Da smo si zagotovili biološko in socialno preživetje smo v svojem otroštvu skozi osebno izkustvo privzeli določene vzorce obnašanja in gibanja. Te navade so globoko zakoreninjene v našem živčnem sistemu in pogosto postanejo nefunkcionalne in neuporabne. Končni rezultat je vrsta neprimernih, celo travmatičnih gibalnih in čustvenih izkušenj kot so: moteni vzorci dihanja, omejena gibčnost sklepov in neprožna hrbtenica.

Metoda Feldenkrais nas osvobodi privajenih vzorcev in nam omogoči nov način gibanja, mišljenja in samozavedanja. S pomočjo giba raziskujemo svoje biološke in kulturne aspekte pozornosti, namena in mišljenja. Zavemo se, kako so človeški razvoj, učenje in gibanje medsebojno povezani. Je edinstvena pot k razumevanju človeka, učenja in spreminjanja.


Metoda Feldenkrais je način učenja – učenje bolj svobodnega in enostavnega gibanja. To ni verbalno / intelektualno učenje, ki smo ga vajeni iz šole. Je učenje skozi in z vašim telesom. Z nežnimi, lahkimi gibi in usmerjeno pozornostjo, dosežemo optimalen način gibanja in izboljšanje telesnih funkcij.

Tehnika temelji na poglobljenem znanju biomehanike, nevrologije, razvojne motorike, psihologije, pedagogike. Deluje na centralni živčni sistem, kjer se neustrezni vzorci spremenijo v, določenemu posamezniku, bolj primerne. Zaradi izboljšanja gibljivosti, ravnotežja, koordinacije, senzitivnosti, ta metoda pomaga k polnemu življenju, ki postane bolj učinkovito in udobno.

Rezultati lekcij so vedno osupljivi. Takoj se izboljšajo:

-drža,

-gibljivost,

-koordinacija,

-samopodoba,

-zmanjšajo se bolečine,

-popustijo napetosti v mišicah.