DINAMIKA SKUPINE

Nekateri pristopi v naravnem zdravljenju so tako posebni in čudežni, da jih lahko imenujemo le fenomen. Takšen se zdi tudi pristop družinskega psihoterapevta Berta Hellingerja, ki je razvil metodo, s pomočjo katere terapevt pripravi udeležence v naključno zbrani skupini, da prevzamejo vloge in zaigrajo življenje osebe, ki je v življenju sploh ne poznajo. Pri tem se pokažejo resnični odnosi, razkrijejo medsebojne povezave in družinske vezi. Sliši se neverjetno, vendar deluje. Marsikdo to verjame šele, ko je sam udeleženec takšne delavnice. Hellinger je svojo metodo imenoval sistemska ali družinska postavitev, zanjo pa je usposobil veliko število naslednikov, ki dosledno upoštevajo njegove pristope ali pa jih razvijajo v svojo smer.

Karizmatičen predavatelj in presenetljivi razvoji zgodb so prepričali tudi Bebo Splichal, mojstrico reikija, predavateljico in strokovno vodjo Nove šole naravnega zdravljenja k razvoju Dinamike skupine. Osnovala jo je na metodi postavitve družine in jo dopolnila z uvidom v biopolje, karmično diagnostiko ter drugimi metodami, s katerimi že 20 let deluje na področju bioenergetskega dela.

»Zanimalo me je, kaj je tista sila, ki nas povezuje ali ločuje, predvsem znotraj družine. V večini primerov lahko na to vprašanje odgovori vsak, ki je prisoten na takšni postavitvi – ta sila je ljubezen. Ne glede na to, da vodim takšne skupinske delavnice že vsaj deset let, me to vedno znova preseneti in včasih tudi gane do solz. Ljubezen je bistvo vsakega odnosa, vse pa se začne že z rojstvom oziroma v obdobju nosečnosti. Ko vstopimo v družino kot njen nov član, sprejmemo v tej skupini določeno vlogo, ki nam je dodeljena, družinsko prtljago pa si lahko nadenemo tudi prostovoljno, da bi si zaslužili ljubezen. Največkrat podzavestno, prikrito, ne da bi o tem razmišljali. Vendar – ali to vemo? Običajno se pokaže, da ja. Duša ve, a človek skriva. Zakaj? Ker misli, da bo tako lažje, da tako mora biti, telo pa vseeno trpi. Iz takšnega začaranega kroga nastanejo težave, slabi odnosi, lahko tudi bolezen. Resnica namreč želi svoje mesto, vedno pritiska na bolečo točko, ljubezen si utira pot na nenavadne načine. Nerešeni odnosi v primarni družini, z očetom, mamo, brati in sestrami, starimi starši, se prenesejo v družino, ki jo ustvarimo sami. Drugače povedano: odnos med partnerjema je pogosto takšen, kot je njun odnos do primarne družine. Svoje težave partnerja nehote prenašata naprej na svoje otroke in tako se zgodba nadaljuje. Lahko pa je seveda tudi drugače …« Beba Splichal

Kaj so prednosti izkušenj v Dinamiki skupine?

  • izostri sliko o vaših odnosih
  • poglobi razumevanje dinamike vaše primarne družine
  • pomaga pri reševanju težav v partnerskih odnosih
  • omogoča boljši stik z vašimi otroki
  • pripomore k bolj realni oceni vašega prispevka v težavnejših odnosih
  • skozi zgodbe omogoča razjasnitev velikih življenjskih vprašanj

Kako poteka dinamika skupine?

Na delavnici se zbere naključna skupina ljudi, ki se praviloma ne poznajo med seboj, ni pa ovira če se. Oseba, ki želi svojo postavitev, na kratko povzame svojo težavo. Terapevt postavi predstavnika za to osebo in ponavadi še nekaj predstavnikov, ki so s težavo povezani, na primer predstavnika za njene starše, partnerja, otroke … Ostali udeleženci samo opazujejo dogajanje.

Zakaj bi želeli, da bi nekdo, največkrat popoln neznanec v skupini, zaigral zgodbo našega življenja?

Kot opazovalci takrat vidimo sami sebe tako, kot nas vidijo drugi in bolj realno ocenimo svoj prispevek v odnosih.

Termini delavnic v šolskem letu 2020/21:

6.junij 2020

3. oktober 2020

7. november 2020

9. januar 2021

20. februar 2021

6. marec 2021

24. april 2021

8. maj 2021

5. junij 2021

V decembru 2020 ni dinamike.

Delavnica poteka od 9. do najkasneje 15. ure. Vmes je predviden odmor za kavo ali čaj.

Lokacija: Galerija Sputnik, Tržaška 128, Ljubljana

Cena:

  • udeležba brez osebne postavitve 30 evrov
  • udeležba z osebno postavitvijo 60 evrov

Dinamika skupine poteka izven rednega programa šole in je namenjena vsem, ki jih takšna izkušnja zanima.

Prijave so obvezne. novasola@ymail.com

Nakazilo kotizacije:

Muzika d. o. o. podružnica Nova

Avčinova 10

1000 Ljubljana

TRR: SI56 0223 7026 0090 560