DINAMIKA SKUPINE

Nekateri pristopi v naravnem zdravljenju so tako posebni in čudežni, da jih lahko imenujemo le fenomen. Takšen se mi zdi pristop družinskega psihoterapevta Berta Hellingerja, rojenega 1925 v Nemčiji. Oblikovalo ga je dinamično življenje, najbrž bi sam temu rekel usoda: obdobje vojne, migriranje v Severno Afriko, poklic krščanskega misionarja, zanimanje za psihoanalizo in srečanje učiteljev v pravem trenutku, potovanja po vsem svetu, vodenje delavnic in predavanja. Razvil je metodo, s pomočjo katere terapevt pripravi udeležence v naključno zbrani skupini, da prevzamejo vloge in zaigrajo življenje osebe, ki je v življenju sploh ne poznajo. Pri tem se pokažejo resnični odnosi, razkrijejo medsebojne povezave in družinske vezi. Sliši se neverjetno, vendar deluje. Marsikdo to verjame šele, ko je sam udeleženec takšne delavnice.

Hellinger je svojo metodo imenoval sistemska ali družinska postavitev, zanjo pa je usposobil veliko število naslednikov, ki dosledno upoštevajo njegove pristope ali pa jih razvijajo v svojo smer. Čeprav so nekatere njegove trditve precej kontroverzne, pa so duhovna spoznanja mojstra družinske dinamike močno vplivala na delo marsikaterega terapevta.

Tudi name je njegov pristop naredil velik vtis, predvsem fenomen postavitve predstavnikov. Karizmatičen predavatelj in presenetljivi razvoji zgodb so me prepričali, da sem začela posamezne elemente preizkušati tudi v svoji praksi. Tako se je skozi leta oblikovala metoda, ki jo imenujem dinamika skupine. Zanimalo me je, kaj je tista sila, ki nas povezuje ali ločuje, predvsem znotraj družine. In v večini primerov lahko na to vprašanje odgovori vsak, ki je prisoten na takšni postavitvi – ta sila je ljubezen. Ne glede na to, da vodim takšne skupinske delavnice že vsaj deset let, me to vedno znova preseneti in včasih tudi gane do solz. Ljubezen je bistvo vsakega odnosa, vse pa se začne že z rojstvom oziroma v obdobju nosečnosti. Ko vstopimo v družino kot njen nov član, sprejmemo v tej skupini določeno vlogo, ki nam je dodeljena, družinsko prtljago pa si lahko nadenemo tudi prostovoljno, da bi si zaslužili ljubezen. Največkrat podzavestno, prikrito, ne da bi o tem razmišljali. Vendar – ali to vemo? Običajno se pokaže, da ja. Duša ve, a človek skriva. Zakaj? Ker misli, da bo tako lažje, da tako mora biti, telo pa vseeno trpi. Iz takšnega začaranega kroga nastanejo težave, slabi odnosi, lahko tudi bolezen. Resnica namreč želi svoje mesto, vedno pritiska na bolečo točko, ljubezen si utira pot na nenavadne načine. Nerešeni odnosi v primarni družini, z očetom, mamo, brati in sestrami, starimi starši, se prenesejo v družino, ki jo ustvarimo sami. Drugače povedano: odnos med partnerjema je pogosto takšen, kot je njun odnos do primarne družine. Svoje težave partnerja nehote prenašata naprej na svoje otroke in tako se zgodba nadaljuje. Lahko pa je seveda tudi drugače.

Kako pri tem pomaga dinamika skupine? Zbere se naključna skupina ljudi, ki se praviloma ne poznajo med seboj, ni pa ovira tudi če se. Za sodelovanje v skupini ni potrebno nikakršno posebno znanje, talent ali izkušnje. Oseba, ki želi svojo postavitev, zelo na kratko predstavi težavo. Terapevt postavi predstavnika za to osebo in ponavadi še nekaj predstavnikov, ki so s težavo povezani, na primer predstavnika za njene starše, partnerja , otroke … Ostali udeleženci samo opazujejo dogajanje.

Zakaj bi želeli, da bi nekdo, največkrat popoln neznanec v skupini, zaigral zgodbo našega življenja? Kot opazovalci takrat vidimo sami sebe tako, kot nas vidijo drugi. Bolj realno ocenimo svoj prispevek v odnosih. Spoznamo se v različnih vlogah, na primer hči, ženska, mama, partnerica, zasedemo mesto, ki nam pripada, in ponujena nam je priložnost, da dovolimo novi energiji zakrožiti med ljudmi, ki jih imamo radi. Če pogrešamo ljubezen (pozornost, naklonjenost, spoštovanje), to ponudimo najprej sami sebi. Pravi vrstni red in ljubezen gresta namreč skupaj z roko v roki.

Zakaj dinamika skupine?

  • vpogled v medsebojne odnose, s poudarkom na primarni družini
  • iskanje sreče v preprostih stvareh
  • priznati, kar je res