Bioenergija

Bioenergijsko zdravljenje poteka v zamaknjenem stanju, v napol meditaciji, ko se možgansko valovanje (um) umiri. Pri tem bioenergetik posredovanje energijske podpore običajno nakazuje z rokami, ki so usmerjene z dlanmi proti osebi, ki jo želi sprejeti. Izkušeni bioenergetiki lahko to naredijo tudi brez mahanja z rokami in celo na daljavo. Pred kratkim mi je učenka reikija povedala, da je bila zanjo največja prelomnica v življenju, ko sem ji posredovala energijsko podporo iz Indije in je to občutila zelo intenzivno kot valovanje energije, toploto in mojo prisotnost. V resnici to ni nič kaj takšnega. Vsak se tega lahko nauči. Fiziki že znajo pojasniti ta pojav tudi v znanstvenem jeziku.

Od bioenergetika se pogosto pričakuje nekakšen čudež. Ne rečem, da to ni možno. Popolnoma drug pristop, že samo sprejemanje energijske podpore in občutenje, da se nekaj dogaja, česar še nikoli nisi občutil, doživljanje sebe kot duhovnega bitja – ja, vse to lahko obrne tvoj svet na glavo in sproži samoozdravitvene procese. Vsak človek pa ima tudi svojo svobodno voljo in usodo, kar je treba spoštovati. Tu smo vsi, ki delamo na področju bioenergije zelo izpostavljeni možnosti manipulacije, ko se lahko vmešamo in posegamo, kamor ne bi smeli, pa čeprav z najboljšimi nameni, da bi pomagali. Za zdravilca je zato najbolj pomembna etika, ki je lahko prirojena ali privzgojena, če ne, pa se tega nauči na ustreznem izobraževanju.

Zdravljenje z bioenergijo zajema vse tehnike, pri katerih terapevt z zavestno odločitvijo posreduje drugi osebi energijsko podporo. Najbolj znana takšna metoda je reiki, največ pa se jih imenuje kar bio(energo)terapija.

V zadnjih dvajsetih letih, odkar se ukvarjam s tehnikami naravnega zdravljenja, se je ponudba različnih oblik zdravljenja z bioenergijo zelo povečala, kar najbrž pomeni, da je za to dovolj povpraševanja. Več se govori in piše o energijskem in duhovnem vidiku našega življenja, informacije so dostopne na internetu, zmanjšujejo se predsodki o tovrstnem zdravljenju. Zanimanje se povečuje tudi zaradi razočaranj nad klasično medicino, predvsem zaradi površnega razgovora brez osebnega stika, odpora do dolgoročnega jemanja zdravil, slabe prognoze in simptomatskega zdravljenja. Čeprav je uradna medicina uradno še vedno proti bioenergijskemu zdravljenju, pa se nekateri zdravniki že zanimajo za ta vidik zdravljenja in niso več tako zelo odklonilni, kar daje upanje, da se bosta oba pristopa nekoč podpirala v dobro pacienta. Bioenergija in klasična medicina se nikakor ne izključujeta, temveč odlično dopolnjujeta.

Zdravljenje z bioenergijo ima dolgo tradicijo in je najverjetneje staro toliko kot človek. Vsak dotik druge osebe z iskreno željo, da ji pomagamo v stiski, in pripravljenost te osebe, da takšno pomoč sprejme, lahko imenujemo zdravljenje z bioenergijo. Domnevam, da ta sposobnost energijske podpore ni lastna samo človeku, ampak da jo imajo in uporabljajo tudi živali.

Načini posredovanja energijske podpore so znani v vseh starih kulturah in niso nekaj, kar bi si izmislili v zadnjih letih. V starem Egiptu je bila na primer znana praksa, da so svečeniki usmerili dlani proti bolnim in jim tako posredovali zdravilno energijo, prizori pa so se ohranili na risbah in v zapisih. Filozofski in zdravilni koncepti o energijskem ustroju človeka se prvič oblikujejo nekje pred 5.000 leti kot indijska in kasneje kitajska tradicionalna medicina, iz katerih še danes nastajajo novi pristopi v naravnem zdravljenju. V zahodni civilizaciji smo o zdravilnem dotiku spregovorili precej pozno, šele v času Hipokrata v stari Grčiji. Tehnika polaganja rok ali pomikanja nad prizadetim delom telesa je veljala za običajno prakso in ne za nekaj skrivnostnega. Ko se je začela razvijati znanstvena medicina, je zdravljenje z energijo prišlo v roke zdravilcev laikov. Zanimivo pa je, da je temelje sodobnemu zdravljenju z bioenergijo postavila prav znanstvenica, ameriška doktorica fizike Barbara Ann Brennan.

Kdaj k bioeneretiku?

Ko želiš aktivirati samoozdravitvene potenciale in sprejeti odgovornost za svoje zdravje.